Българско общество за проучване на ХVІІІ век

Научна конференция Пари, думи, памет (3-4 април 2003 г.)

in English

Йорданка Бибина

Банките и културата в съвременна Турция

 

Философията за подкрепа на културата и изкуствата е трайно залегнала историческа традиция в турския манталитет, чието начало можем да търсим в мюсюлманската и османска практика на вакъфите, които осигуряват основната финансова подкрепа за образованието и поддръжката на храмовете.1 Историческата мюсюлманска традиция би могла да се формулира като сътрудничество между личността и държавата. Изследователите са единодушни, че системата на вакъфите е израз на определена институционализация на ценностната система, характерна за мюсюлманския свят, като същевременно изразяват своята увереност, че другите религии и култури също възпитават чувството за взаимопомощ и поощряват дарителството. Това е може би най-ефикасният път да се решат проблемите на бедността и неравномерността на разпределение на доходите.2

Може би и поради осъзнаването на това съвременните финансови институции имат важна роля в тази сфера, в значителна степен подкрепяйки и допълвайки държавната културна политика. Изследването на взаимоотношението бизнес-култура в съвременна Турция в една по-широка плоскост все още не е било предмет на отделни научни изследвания, това е само едно начало. Затова ще разгледам културната дейност само на някои от най-големите банки: Акбанк, Ишбанк, Памукбанк, Строителната и кредитна банка, Централната банка на Турция, Вакъфска банка, Земеделската банка,3 чийто опит и практики в тази сфера несъмнено дават един много положителен пример за всяка една страна.

Централната банка на Турция (Türkiye Cumhurıyet Bankası - Central Bank of Turkey)4 поддържа свой музей на нумизматиката и своя художествена галерия с произведения на някои от най-известните турски класици и съвременни художници като Халил Паша, Ибрахим Чаллъ, Аднан Чокер, Сабри Беркел, Хикмет Онат, Бедри Еюбоглу, Ерен Еюбоглу, Туран Ерол, Дуран Караджа, Абидин Дино и много други. Част от експозицията им е представена в интернет сайта на банката.5

Друга стара - 137-годишна, и солидна банка е Земеделската банка (Ziraat Bankası).6 До днес тя продължава традицията си да подкрепя турското изкуство чрез множеството изложби, както на местни, така и на чуждестранни творци, представени в редица галерии като „Митхат Паша“, „Тунел“, „Куулу“. От ноември 2001 г. до януари 2003 г. в тях са показани 29 авторски и няколко колективни експозиции.7

Ишбанк - Делова банка,8 е първата национална финансова институция на Турската република, основана през 1924 г. под ръководството на Мустафа Кемал Ататюрк.9 От създаването си досега тя работи за реализиране на завещаните от Ататюрк цели - Турция да бъде една съвременна и напреднала страна. Затова наред с множеството културни дейности, които организира, тя дава своя значим принос и подкрепа за множество проекти в областта на културата и изкуството, на немалко културни събития.10 От 40-те години на ХХ в. Деловата банка започва да събира своята много богата и значима колекция от ценни произведения на изкуството, която днес наброява над 2800 експоната. Може да се каже, че тази колекция представлява една истинска панорама на историята на турското изкуство, която е представяна чрез изложби в цялата страна. Но подкрепата на банката не се ограничава само с това. И днес тя организира изложби на редица турски творци чрез своите галерии в Истанбул и Измир, като с това не само ги подкрепя, но им дава възможността за среща с любителите на изкуството. Ишбанкасъ подкрепя както наложили се художници, така и млади автори.

Освен колекцията си, през 1977 г. банката открива своята първа галерия „Пармаккапъ“ (Parmakkapı Sanat Galerisi). През следващата, 1978 г., е открита още една галерия - Измирска художествена галерия, (İzmir Sanat Galerisi), а в края на 1979 г. - и една в столицата - Анкарската художествена галерия (Ankara Sanat Galerisi). В периода 1982-1998 г. в Истанбул действа и още една галерия - Еренкьой (Erenköy Sanat Galeris). В комплекса на Главната дирекция на банката на 20 януари 2000 г. с изложба на руския художник Айвазовски - „Градове и мечти“, е открита още една художествена галерия - Кибела (Kibele Sanat Galerisi). На партерния етаж при входа на банката са разположени 3 изложбени зали, които дават възможност за организиране както на 3 отделни експозиции, така и на една обща, разположена в цялото пространство. Тук банката представя както колекцията си от картини, така и авторски и смесени изложби.

Дълги години в галериите на Деловата банка се представят не само живописни изложби, но и скулптурни, керамични, фотографски експозиции. Същевременно част от културната дейност на банката включва издаването на каталози от изложби, представени не само в нейните галерии, но и в други художествени центрове, което допринася за разпространението и трайното документиране на творците и техните произведения, които да останат и за бъдещите поколения.

На 4 ноември 2000 година, с концерт на Саварския симфоничен оркестър под диригентството на Алпаслан Ертюнеалп, банката открива в Истанбул в комплекса на своята Главна дирекция един прекрасен Център за култура и изкуство (İş Sanat Kültür Merkezi). За кратко време той се превръща в един от водещите културни центрове на милионния град. В залата с 800 места целогодишно гостуват световноизвестни изпълнители, оркестри, състави, провеждат се литературни вечери и тематични вечери или авторови поетични рецитали.11 Центърът издава месечен културен бюлетин, представящ културния календар, в който представя и съответните изпълнители, както и списанието „Музика“ (Müzik). Същевременно той е оборудван и като място, където могат да се провеждат конференции, семинари и други подобни мероприятия.

Деловата банка продължава и дейността си в областта на книгоиздаването. Основаното през 1956 г. издателство за книги, посветени на културата (İş Bankası Kültür Yayınları), днес е едно от водещите в страната. Като издателство за съвременна литература, то е публикувало над 5000 заглавия в областта на изкуството, културата, икономиката, финансите, литературата и социологията и има водеща роля в културния живот. Освен отделни книги, издателството поддържа немалко тематични поредици и серии: „Ататюрк“, „История“, „Известни личности“, „Републиканска серия“, „Литература“, „Мемоари“, „Наука“, „Социология и философия“, „Икономика“, „Изкуство“, „Театър“, „Детска литература“, „Културни издания на CD и касети“. Само в поредица „История“ са издадени следните книги: „Издигането и падението на Великите сили“ (9 издания), Текстове на турските конституции, „Новите реалности“, „Ренесансът и епохата на реформите“, „Краят на една война“, „Историята на Херодот“, „Дипломацията“, „Тайни протоколи на Великото народно събрание на Турция“, „Тайната история на Византия“, „История на турската революция“, „Войната в мирно време“, „Османската империя в последните три века“, „Черно море“, и др. Всички книги могат да се закупят и от електронната книжарница на сайта на Центъра за изкуство и култура на Деловата банка.

Същевременно банката спонсорира редица големи културни изяви и планира да увеличи своя принос в тази сфера. Само през периода 2000-2001 г. е спонсорирала концерта на Националния оркестър на Тулуза (Orchestre National Du Capitole De Toulouse) в Истанбул, 29-ия Фестивал на културата и изкуствата в Истанбул през 2001 г. Във връзка с честванията на 40-годишнината от създаването на Истанбулската държавна опера и балет банката спонсорира гала представление на Большой театр на балета „Ферхад и Ширин“, по либретото на Назъм Хикмет, хореография на Юрий Григорович и с изпълнението на Ариф Меликов от Азербайджан, с прима балетистите Юрий Клевцов и Елена Палшина. Представленията продължават през целия сезон.

Друг неин проект за представяне на Турция - „Лиричната история“, иницииран за пръв път през 1996 г., се реализира, като непрестанно се обновява и обогатява. Той включва представления както в страната, така и в чужбина. В неговите рамки са участвали много турски музиканти и диригенти, Оркестърът и балета на Държавната опера, Група за мистична музика, Православният гръцки хор на Патриаршията в Муганнилери, Религиозният хор на Сефаратската синагога, Хорът на Арменската църква, Фолклрни състави и още много изпълнители, представящи богатото музикално наследство. Представлението е показано и по време на Експо 2000 във Франкфурт като част от Деня на Турция.

През 2000 г. със спонсорството на банката и в сътрудничество с Министерството на културата се реализира голямата изложба „Портретите на султаните“, включваща 247 платна, голяма част от която реставрирани от хранилищата на музея Топкапъ. Във връзка с изложбата банката издава и отделна книга на турски и английски език. А на 10 октомври 2000 г. в музея Ая Ирини (Св. Ирина) се реализира ревю на един от водещите турски модни дизайнери Фарук Сарач, представящо над 700 облекла на 36 от султаните, на 6 от султанските майки и на принц Мехмед. Проекта представя също и експонати на пренесени от турците в Анадола в периода 13-18 в. Образци на християнско-византийската култура на облеклото, както и на османското облекло. Във втората си част проектът представя промените в текстила, започнали в периода на управление на Селим ІІІ, както и „френския стил“, нахлул във времето на реформите на Махмуд ІІ.

Деловата банка спонсорира и внушителната изложба от близо 200 снимки на Истанбул, направени от фотографи на National Geographic от началото на ХХ в. до наши дни. По такъв начин, през „огледалото“ на Истанбул, се представя динамичната културна промяна и драматичният поврат, чрез който се ражда нова и модерна Турция. За изложбата е подготвена и издадена на турски и английски език книгата „Виж, имало едно време...“ с предговор на Мурат Белге и пространна студия на живелия дълги години във „вечния град“ изследовател на османската история Джон Фрийли, както и други изследователски материали.

Банката редовно подкрепя и Международната среща „Тюрсак ІІІ“ (TÜRSAK III. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması) за историята на киното, която се провежда в периода от 10 до 16 ноември.

Всеки, който се интересува от културния календар на Ишбанкасъ, може да получи най-актуална информация от сайта на Центъра за изкуство и култура. В него са поместени и данни за творците, за техните произведения, идеи, концепции, както и богат снимков материал на картини.

Строителната и кредитна банка (Yapi ve Kredi Bankasi), която чества 58-годишнината от създаването си през 2002 г.12, също развива богата културна дейност в различни области. Тя поддържа свои галерии, музей и библиотека, като освен редовните организира и специализирани изложби по определена тема или за даден период. Каталозите за тях издава в своя Културен център. Банката има в актива си множество пионерски по характер начинания: първото детско списание „Доган Кардеш“, първият частен театър „Малка сцена“, спонсорира първият пълноцветен филм „Тъкачката“ (Halıcı Kız) според главният мениджър Наджи Сигин, на нея не трябва да се гледа само като на банка, „нейните издания са осигурили за читателите над 1 милион книги“.13 Издателството за култура и изкуство на банката (Yapi Kredi Kültür Sanat Yayincilik), се създава на 18 ноември 1996 г. с цел да обогати културния живот на национално и международно равнище. Неговата дейност е толкова богата и разностранна, че е трудно дори само да се изброи - книгоиздаване, периодика, детска литература, и много други.

Художествената галерия на Банката, наречена на името на нейния основател Кязим Ташкент, е една сред малкото галерии в страната, които от основаването си през 1964 г. непрестанно организират изложби, представящи произведенията на съвременни турски творци, а от 1992 г. и на класици.

От основаването си банката събира колекция от турски и чуждестранни художници, като Айвазовски, Фредерик Луис (Frederic Lewis) и Франческо Казанова (Francesco Casanova). Тя включва над 2000 творби. Наред с това в нея има и някои по-малки колекции - на съвременни руски художници, портрети на турски композитори, творби на един от основателите на турската живопис Ходжа Али Риза, колекции на оригинални отпечатъци, колекция на млади художници и пр.

Музеят „Ведат Недим Тор“, на името на известния турски художник и творец, който съдейства на банката да бъде пионер в много от своите културни начинания, е основан през 1992 г. най-вече за научните сбирки на банката, както и за тяхното експониране като принос в културния живот на страната. Нумизматичната колекция съдържа 55 000 монети от 6 век пр. н. е., както и различни ислямски монети. Тя се обогатява чрез покупки от други колекции. Банката притежава значителна колекция от древногръцки, римски, византийски и други монети. Етнографската колекция включва бродерии и платове, фигури от театъра на сенките Карагьоз, броеници и др. Голям е броят на съхранените документи и лични вещи на Ататюрк - ръкописни писма до майка му, сестра му и Фалих Ръфкъ Атай, часовник и музикална табакера, подарена му от краля на Йордания. Тези колекции се ползват със световно признание.

Библиотеката на името на Сермет Чифтер, който допринася особено много за развитието на банката, събира около 80 000 печатни, около 2000 редки ръкописни творби от османския период, които са истинско съкровище, множество реферативни сборници и периодика от османския и републиканския период, исторически и литературни съчинения и списания. Библиотеката също поддържа някои тематични изложби. Немалко от тях са с автограф или посвещение от авторите.

Библиотеката организира и изложби от архивни документи, посветени както на различни проблеми, като „100 години кино“, „Списанията през първите години на републиката“, „Историята на турската книга от ръкописа до печатницата“, така и на отделни личности.

Банката дава своя немалък принос и за обществения и културен живот със своя избор да инвестира в културата и изкуството. За да осигури по-високи стандарти в тази сфера и за да събере всички културни дейности „под един покрив“, през 1996 г. създава Анонимното дружество на Строителна и кредитна банка за култура, изкуство и издателска дейност (Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A. S.).

През 14-те години от основаването си през 1987 г. банката спонсорира изявите на стотици турски и чуждестранни изпълнители на Фестивала на изкуствата (Yapı Kredi Art Festival), превърнал се в незабравимо събитие за любителите на музиката. От 1998 г. Фестивалът е „разтеглен“ като „четири сезонен фестивал“, за да може да достигне до най-широката възможна аудитория с възможно най-добрата програма.

Международният конкурс на името на световноизвестната оперна певица Лейля Генджер, провеждан като биенале, има за цел да открива и подкрепя талантливи млади оперни певци. За пръв път той се провежда през септември 1995 г. с участието на 94 певци от цял свят. Той получава международно признание.

Документалният филм за биологическото разнообразие, произведен от ТЕМА със спонсорството на банката, предоставя богата информация върху природното разнообразие на Турция. Филмът е в 12 части, на турски и английски език и е ценен образователен източник за всички възрасти, за отделни хора и за доброволчески организации.

Банката е и единствен спонсор на Асоциацията Турмепа - „Чисти морета“ и на кораба Денизтемиз ІІ (Чисто море ІІ), който циркулира в Босфора, за да следи за запазване на чистотата на пролива.

Заедно с Тексаския университет и National Geographic Society банката спонсорира проекта на Института за подводна археология (INA - Institute of Nautical Archaeology) „Историята в нашите морета“, който трябва да събере данни и образи за подводните богатства на Егейско и Черно море и да представи пред широка публика богатото историческо наследство на моретата, миещи бреговете на Турция. Банката много сериозно подкрепя подводната археология и проучванията, свързани с развитието на търговията и флотата през вековете. Резултатите от тези проучвания ще бъдат публикувани в книги и CD. Интернет сайта „Dive Turkey“ дава повече информация за проекта „Историята в нашите морета“.

Фондацията ТЕМА инициира кампания за засаждането на 10 милиарда дъба през юни 1998 г., за разпространение на 18-те вида, растящи в Турция и за да разшири „Зелените зони“. Целта е да се популяризира любовта към дърветата, да се съдейства за консервирането на земята, водата и природните ресурси. Филмът „Дъбовете“, изработен в рамките на тази кампания, е показан по националните и местните канали със спонсорството на банката.

През ноември 1998 г. банката завършва и проекта „Първият турчин на Еверест“, започнал през март 1995 г. Тя подкрепя и проекта „Първият турчин на 7-те най-високи върха“. Младият алпинист Насух Махруки (Nasuh Mahruki), става първият турчин и първият мюсюлманин, покорил тези най-високи точки на планетата и забил върху тях знамето на Турция и знамето на банката.14

През ноември 2002 г. галерията „Ташкент“ на банката представя изключително интересната изложба на Джан Гьонюл „Родството на думата и окото“, вдъхновена от вековната история на човешките вярвания в свръхестественото и претворено със силата на нейното въображение. Тя пресъздава „изкуството на книгата“, като взема за изходна точка 6 обемисти ръкописа. Това е мост не само към миналото, но и между изкуството на словото и изкуството на образа, обогатен с една нетрадиционна символика на надреалните светове.

Изложбата „Лампата на Аладин: Изкуството през селджукския период в Анадола“, организирана съвместно с Културния център на Банката и Главната дирекция на паметниците и музеите към Министерството на културата на Турция, е представена в музея „Ведат Недим Тор“ в сградата на Културния център. През септември 2002 г. изложбата гостува и в Анталия, където е представена в историческата селджукска крепост Къзълкале. В същия музей от октомври 2002 до началото на януари 2003 г. е представена и съвместно подготвената с Министерството на културата експозицията „Троя: земята на дългите копия“ , в която са изложени предмети на изкуството от различни музеи - Истанбулския археологически музей, музеят в Чанаккале, и музеят на двореца Топкапъ. Тя е уникална и до голяма степен допълва изложбата „Троя: Мечта и реалност“, проведена миналата година в Германия и оценена като едно изключително европейско културно събитие, посетено от над 900 000 души. Изложбата в музея „Ведат Недим Тор“ запознава посетителите както с митологията, така и с последователността на археологическите разкрития. Те могат да се насладят на прекрасните предмети от злато, както и на ръкописа на Омировата „Илиада“, изготвен за дворцовата библиотека по поръчка на Султан Мехмед ІІ през 15 век.

От края на ноември до края на декември 2002 г. в библиотеката на Културния център на банката е представена и изложбата на Ара Гюлер „100 лица“, която запознава публиката с творчеството и лицата на 100-те най-големи имена в съвременната турска литература, като Решат Нури, Якуб Кадри, Ахмет Хамди Танпънар, Назъм Хикмет, Октай Рифат, Орхан Вели, Едип Джансевер, Имхан Берк, Енис Батур, Орхан Памук.

През юни месец със съдействието на банката се провежда Фестивал на изкуствата. През тази година ще гостуват Azucar Moreno, с латиноамерикански ритми, Хева (Heva) и неговите изпълнения на гайда, Ема Шаплин (Emma Shapplin), Ферхан и Ферзан Йондер (Ferhan and Ferzan Önder), които ще представят своето изкуство, Хюсейин Сермет (Hüseyin Sermet), с една необичайна и нетрадиционна програма, и Енгълбърт Хъмпърдинг (Engelbert Humperdinck), чието име не се нуждае от специално представяне.

Още от създаването си Памукбанк15 наред с чисто финансовата си развива и широка културна дейност. Тя организира Младежки Дни на изкуството, посветени на балета. В рамките на тази културна изява през 1995 г. Испанският балетен театър представя „Кармен“, през 1996 - Санкт-Петербргският балетен театър представя „Дон Кихот - мечтите на един безумец“, през 1997 - Северният балетен театър участва с постановката на „Ромео и Жулиета“. През 1998 г. Санкт-Петербургският балетен театър отново радва почитателите си с постановката на „Червената Жизел - историята на една балерина“ по хореографията на Борис Ейфман. Подкрепяйки развитието на турския балет, банката спонсорира постановката на балетната версия на произведението на Карл Орф „Кармина Бурана“ на Истанбулската държавна опера и балет през сезона 1998-1999 г. А през 2000 г. осигурява домакинството си за Унгарския държавен балет. Постановката му „Зорба“ по романа на Никос Казандзакис и музиката на Микис Теодоракис се посреща с голям интерес и се ползва с голям успех сред публиката.

Освен подкрепата си за балетното изкуство, Памукбанк отделя внимание и на други съвременни изкуства. През 1997 г. банката открива Галерия за фотография на Памукбанк - първата специализирана галерия за фотографско изкуство (Pamukbank Fotoğraf Galerisi). По този начин се превръща в една от основните институции, подпомагащи развитието на този сравнително най-млад клон на турското изкуството, създавайки и най-подходящата среда за неговото презентиране пред по-широка аудитория. В своята галерия Памукбанк излага творби както на турски, така и на чуждестранни майстори на фотографията. До днес са гостували немалко творци като Хенри Картие-Бресон, Имоджин Къннингам, Себастиао Самгадо, Андре Кертеж, Ара Гюлер и др. (Henri Cartier-Bresson, Imogen Cunningham, Sebastiao Salgado, André Kertész, Ara Güler). Същевременно Галерията за фотографско изкуство на Памукбанк дава възможност на любителите му да се запознаят със световните издания в областта на фотографията. Наред с изложбите, в Галерията се провеждат семинари, практически занятия и занятия в ателие, фотографски издания, фотографски конкурси, чрез които да се съдейства за развитието на авторите. Сред целите на Галерията са и развитие на колекционерството и разпространението на фотографското колекционерство в страната.

Акбанк е една от най-големите частни банки, създадена през 1948 година.16 През 2001 г. тя продължава да поддържа различни художествени и културни дейности и заявява, че ще продължи интензивните си инвестиции в тази област17.

Акбанк предлага на любителите на джазовата музика възможност да се насладят на редица концерти в столицата Анкара и в Истанбул на водещи световни майстори по време на 11-ия Джазов фестивал на Акбанк. Немалко концерти са представени с нейно съдействие в концертните зали „Джемал Решит Рей“ и „Вавилон“ в Истанбул, и във „Веню“. Организиран от 3 до 13 октомври, този фестивал предлага лекции за джаза, видео-презентации и семинари.

От 1992 г. Камерният оркестър на Акбанк акомпанира на световно известни солисти и изпълнители под диригентството на някои от най-прочутите съвременни диригенти. Освен ежемесечните концерти, през 2001 г. камерният състав гастролира и в Югоизточен Анадол.

Редица други културни изяви са представени на турската публика чрез подкрепата на банката в модернизирания и отворен за публиката през есента на 2002 г. център „Аксанат“, намиращ се в историческия квартал „Бейоглу“ в Истанбул, който фокусира богатата културна традиция на този световен град. Театърът „Аксанат“ (The Aksanat Production Theater) представя две пиеси - „Да бъдеш обичан“ („To Be Loved“) и „Мистър Нип“ („Mr. Knepp“). Освен представленията в Центъра за изкуства „Аксанат“, театърът гостува на много сцени в страната, и участва в майския Фестивал в Ню Йорк.

Акбанк продължава да подкрепя млади талантливи художници, като им предоставя възможността да излагат свои творби в Истанбул, Анкара, Бурса и Ескишехир. През 2001 година Акбанк спонсорира 45 отделни изложби на картини, фотография и скулптура, посетени от 14 700 души.

Акбанк спонсорира и издаването на книги в областта на изкуството и културата. През 2002 г. е издала книгата „Музеят на турското и ислямското изкуство“ (384 с.), първа публикация, разглеждаща богатото разнообразие на ранното мюсюлманско изкуство от Северна Африка и Испания, изкуството от периода на селджукската държава, анадолските бейлици, на илханидите, мамелюците и сафавидите в доосманския период, която илюстрира важната роля на подкрепата от страна на банката за запазването и разпространението на културното и историческото наследство на страната.

Същевременно банката спонсорира множество проекти в различни сфери - от изкуството до спорта и културното наследство. Например, 30-годишнината на университета „Мимар Синан“, подпомага Държавната консерватория, спонсорира джазовия фестивал Хадигяри и Дните на джаза в Бодрум, организирани от общината в Бодрум, концерта на оркестър „Айна“ в Адана, концерта класическа музика на Атинския филхалмоничен оркестър в Бодрумската крепост, Истанбулската изложба на съвременни художници, ежегодно организирана в подкрепа на млади творци.

Акбанк е спонсорирала и проекта за консервация на Немрут, който трябва да бъде изпълнен от Международната фондация „Немрут“ под егидата на Световния фонд за паметниците (World Monuments Fund - WMF) и под ръководството на турското Министерство на културата. Древният град Антандрос в Алтънолук, в областта Балъкесир, е единственият град, за който се смята, че е съществувал през 5-6 век пр. н. е. и който може да разкрие много нови черти от древната цивилизация на Кимерите. Разкопките се извършват от Археологическия департамент на Егейския университет и Музеят в Балъкесир. Акбанк ги спонсорира чрез финансовата си помощ за Асоциацията за възстановяване и реставрация на древния Антандрос (Association of Recovery and Restoration of the Ancient Antandros).

Банката подкрепя и редица спортни изяви. Турският аматьорски шампионат по голф и 53-ия Тенис турнир на открито през 2001 г. са организирани и спонсорирани от Акбанк.

Същата година тя е спонсор и на редица търговски изложения, като „Международното изложение за предварителна подготовка при бедствия“ (S.O.S. International Pre-disaster Preparation Fair), „Изложението на информационните технологии'2001“ (Information Technology 2001), изложението „Компекс' 2001“ (Compex' 2001) и „Медит' 2001“ (Meditt' 2001).

Наред с финансовите цели, Вакъфска банка (Türkiye Vakiflar Bankasi T.A.O)18 е основана и с намерението да продължи и възроди дълбоко вкоренената в социалната и културна структура традиция на вакъфите. Банката поддържа няколко културни центрове, в които представя съвременното изобразително изкуство на Турция. Така например, в Центъра за изкуство „Кемал Сунал“ в квартала Беоглу в Истанбул през януари 2003 г. се е състояла изложба на Мюждан Йълмаз и Йомер Мюз, а почти по същото време във фоайето на Централната Дирекция в Анкара са представени работите на художничката Надиде Гюрджюоглу и на нейния колега Ерхан Аян. Вакъфската банка поддържа и други центрове за изкуство - в квартала Левент в Истанбул и в знаменитата Атакуле в Анкара. През януари 2003 г. в Атакуле се представят произведенията на Вахаб Ташкънсой и на Севги Каракая.19

Всичко това ни дава основание да заключим, че турските банки - било първите, основани още по времето на Османската империя, било националните, създадени в първите години на Републиката, или новите частни банки, чийто брой нараства в годините след Втората световна война - дават своя сериозен принос за развитието на културата и изкуството, за опазване и разпространение на историческото и културното наследство на страната, или с други думи, на историческата памет на нацията, допринасят за развитието на музикалното и балетното изкуства, археологията, нумизматиката.

Културната дейност на водещите турски банки донякъде е специализирана - едни в по-голяма степен подкрепят изкуството, други - музиката или литературата, но тя включва все повече сфери, като екология, спорт, фотография. Финансовата подкрепа на банките се проявява не само в спонсориране на единични случаи, но и в подкрепа за традиционни културни изяви като фестивали, конкурси и пр.Немалка е тяхната роля и за реализацията на важни за имиджа на страната културни събития в чужбина, особено в европейските страни, в чието семейство Турция, както и България, се стреми да бъде приета. Същевременно до голяма степен банките са институционализирали своята културна дейност, създавайки свои собствени издателства, културни центрове, музеи, галерии.

Вероятно приносът на банките и бизнесите в културния живот на съседна Турция е много по-голям, тук съм се постарала само да очертая в най-общи линии основното, което го илюстрира. Но несъмнено те ни дават един много положителен пример за това, как взаимоотношенията между бизнеса и културата могат да бъдат и плодотворни, дори когато една държава често пъти преживява икономически кризи и финансова нестабилност. Пример, който бихме могли да си пожелаем да бъде последван и от българските финансови институции и фирми.

 


1 Традицията и практиката на вакъфите в европейските владения на османската държава е разгледана подобно в: Sabev, O. Ottoman Waqf and Muslim Education in Rumeli: Theory, Tradition, Practice. - In: Études Balkaniques, 1998, 3-4, pp. 130-145. Вж. и библиографията в статията на: Baskan, Birol. Waqf system as a redistribution mechanism in Оttoman empire, публикувана на сайта на Чикагския университет. Април, 2002.горе

2 Baskan, Birol. Waqf system as a redistribution mechanism in Оttoman Empire. - http://cas.uchicago.edu/meht горе

3 Дейността на отделните банки в сферата на културата е разгледана по хронологичен принцип, според датата на създаването им.горе

4 През 1847 г. османското правителство дава разрешение на банкерите в Галата да основат банката („Bank of Dersaadet“), която за пръв път поема външните плащания на империята. През 1856 г. е основана Османската банка с френски и английски капитали и през 1863 г. частично поема функциите на съвременните централни банки след като става държавна банка под наименованието „Имперска Отоманска Банка“ („Imperial Ottoman Bank“). Макар след основаването на Турската република правителството да продължава периода на привилегиите за банката чак до 1935 г., същинските усилия за основаване на централна банка датират откъм 1926 г. Законът за Централната банка е приет на 11 юни 1930 г., а самата банка е основана на 3 октомври 1931 г. и открита официално на 1 януари 1932 г. От самото начало тя има правото да емитира банкноти за период от 30 г. Това право е продължено през 1955 г. до 1999 г., а през 1994 г. е удължено за неопределено време.горе

5 http://www.tcmb.gov.tr/new/eng/index.html горе

6 С разширяването на процесите на европеизация и модернизация на Османската държава през първата половина на 19 век. Големият реформатор Митхат Паша прави първите крачки за създаването на модерен финансов сектор с изграждането на собствени финансови институции през 1863 г. , а няколко години по-късно, през 1887 г. с декрет създава взаимоспомагателните каси, т.н Memleket Sandıkları. Земеделската банка официално е създадена на 16 август 1888 г. на тяхно място, но едва от 1916 г. започва да се превръща в истинска съвременна банка. горе

7 http://www.ziraatbank.com.tr/turkcesayfa/tczb-eng1.htm горе

8 Деловата банка (İş Bankası) е основана под мандата на Ататюрк на 26 август 1924 г. непосредствено след Първия Икономически Конгрес в Измир. Раждането на новата държава в немалка степен е зависело и от съществуването на една национална банка, която да финансира фундаменталния икономически пробив и да стимулира индустриалното развитие на страната. извършва Тя започва дейността си с два клона и 37 души под председателството на Джелял Баяр, впоследствие един от най-големите политици на съвременна Турция. Оттогава досега тя бележи бурно развитие и оперира с 832 местни и 7 задгранични клона.горе

9 Благодаря на служителите на Деловата банка, които бяха любезни да ми предоставят материали за културната дейност на банката и нейни издания.горе

10 Повече подробности за историята и съвременните технологични нововъведения на банката вж: http://www.isbank.com.tr/english/ceo.html горе

11 Вж.: www.iskultursanat.com.tr горе

12 Основана е на 9 септември 1944 г. от Кязим Ташкент като първа частна банка в национален мащаб. През 1980 г. банката се присъединява към Групата „Чукурова“ (Cukurova Group). В момента има 424 клона, 4.7 милиона активни клиенти и в нея работят 12 000 души.горе

13 http://www.ykb.com/english/index.html горе

14 Данните са от интернет-сайта на банката: http://www.ykb.com/english/index.html горе

15 Данните са от сайта на банката: http://www.pamukbank.com.tr/pb/engine/0,3166,1_6_0,00.html. В настоящия момент съществуването на Памукбанк е под въпрос. В информация от 20 януари 2003 г. Анадолската агенция съобщава, че Общото събрание на Департамента за административни дела към Държавния Съвет (Council of State Administrative Cases Department General Assembly) е спрял изпълнението на взетото по-рано - на 18 юни 2002 г., решение на Агенцията за контрол и банково регулиране (Banking Regulation and Supervision Agency-BRSA), за трансфер на Памукбанк в Строителната и кредитна банка под предлог, че BRSA не е проучила достатъчно това искане. BRSA е заявила по-рано, че според юнското решение, мениджмънта и контрола на Pamukbank са прехвърлени на SDIF според разпоредбите на Закона за банките. В случая разглеждаме предишната културна дейност на Памукбанк, а не сложният въпрос за нейното бъдеще, който не е предмет на настоящото проучване.горе

16 Централният офис на банката е в Истанбул, но тя има 13 местни офиса и мрежа от 606 клона в цяла Турция. Създала е и свои международни офиси в Германия (Франкфурт, Хановер, Хамбург, Щудгарт, Есен, Мюнхен и Берлин), Лондон, Париж и в Малта. Тя има собствен филиал в Холандия, 37% интерес в Банка Сабанджъ в Лондон и 39,99 % интерес в BNP-AK-Dresdner Bank в Истанбул.горе

17 Данните по-долу са от сайта на банката в Интернет: http://www.akbank.com.tr горе

18 Макар идеята за финансова институция, която да управлява приходите от вакъфите, да е издигната още през 1921 г. от министъра на вакъфите Хайри Бей (Hayri Bey), тя е реализирана едва след години. Вакъфската банка е основана на 13 април 1954 г. със специален закон. На 8 юни 1954 г. открива клона си в Анкара, а на 14 юни - клона си в Истанбул. Днес тя има 318 клона в страната и осигурява редица най-модерни банкови услуги.горе

19 http://www.vakifbank.com.tr/ горе

 

ДружествотоКонференция

горе